36 70/613-5711 hello@wr.hu

Mitől lesz biztonságos a weboldalad? Lakat az adatokra!

Szerző: | #biztonság

Amikor beírsz a böngészősávba egy weboldal címet, azonnal kiderül, hogy adatkapcsolat szempontjából biztonságos-e az oldal vagy sem: http vagy https rövidítéseket láthatsz a domain név előtt (például: https://www.weboldalnév.hu).

“A hatékonyság valóban fontos, de a biztonság még fontosabb.”

Brandon Hackett

Szerencsés, ha https szerepel ott, mert ez azt jelenti, hogy az oldal SSL titkosítást használ. Mit jelent ez?

Biztonságos kommunikáció

Az SSL (Secure Socket Layer) egy olyan protokoll, ami biztonságos kommunikációt nyújt a webtárhely és a böngésző között. Az adatok titkosítottan áramlanak az interneten.

Két szempontból is fontos, hogy biztonságos legyen az oldalad:

  • A Google már 2014-ben bejelentette, hogy a keresési találatok sorolása szempontjából előnyben részesíti azokat az oldalakat, akik SSL titkosítást használnak.
  • Előfordulhat, hogy adatokat kérsz a látogatóidtól (hírlevél feliratkozás, vásárlás), ekkor manapság már alap követelmény, hogy biztonságos legyen az oldalad és megtedd a magadét a felhasználóid adatainak védelméért.

Az SSL titkosítással megbízhatóbb az oldalad, ez által te is.

Egyeztess a tárhelyszolgáltatódal!

Amennyiben nálunk van a tárhelyed, ingyenesen biztosítjuk számodra a titkosítást szerver oldalon a Let’s Encrypt jóvoltából.

Ha nem nálunk tárolod a weboldalad, akkor érdemes ez ügyben egyeztetni a szolgáltatóddal. A fizetős SSL szolgáltatók éves díj fejében tanúsítványt állítanak ki, melyet a tárhelyszolgáltatódnak kell beállítani, hogy használatba kerüljön az oldaladon.

Hasznos információk a témában

Ha szeretnél elmélyülni a témában, figyelmedbe ajánljuk a következő oldalakat: