Mitől lesz biztonságos a weboldalad? Lakat az adatokra!

Amikor beírsz a böngészősávba egy weboldal címet, azonnal kiderül, hogy adatkapcsolat szempontjából biztonságos-e az oldal vagy sem: http vagy https rövidítéseket láthatsz a domain név előtt (például: https://www.weboldalnév.hu). Szerencsés, ha https szerepel ott, mert ez azt jelenti, hogy az oldal SSL titkosítást használ. Mit jelent ez?

Adatvédelem

Az SSL (Secure Socket Layer) egy olyan protokoll, ami biztonságos kommunikációt nyújt a webtárhely és a böngésző között. Az adatok titkosítottan áramlanak az interneten.

Két szempontból is fontos, hogy biztonságos legyen az oldalad:

  1. A Google már 2014-ben bejelentette, hogy a keresési találatok sorolása szempontjából előnyben részesíti azokat az oldalakat, akik SSL titkosítást használnak.

  2. Előfordulhat, hogy adatokat kérsz a látogatóidtól (hírlevél feliratkozás, vásárlás), ekkor manapság már alap követelmény, hogy biztonságos legyen az oldalad és megtedd a magadét a felhasználóid adatainak védelméért.

Az SSL titkosítással megbízhatóbb az oldalad, ez által te is.

Amennyiben nálunk van a tárhelyed, ingyenesen biztosítjuk számodra a titkosítást szerver oldalon a Let’s Encrypt jóvoltából.

Ha nem nálunk tárolod a weboldalad, akkor érdemes ez ügyben egyeztetni a szolgáltatóddal. A fizetős SSL szolgáltatók éves díj fejében tanúsítványt állítanak ki, melyet a tárhelyszolgáltatódnak kell beállítani, hogy használatba kerüljön az oldaladon.

Ha szeretnél elmélyülni a témában, figyelmedbe ajánljuk a következő oldalakat:

Google AdWords Súgó: Bevezetés az SSL Bevezetés az SSL (https:) használatába
Google Suppport: Annak ellenőrzése, hogy biztonságos kapcsolatot használ-e az adott webhely
mozilla support: Hogyan dönthetem el, hogy biztonságos-e a kapcsolatom a weboldalhoz?

Szeretettel várjuk a kérdéseket, üzeneteket.

Itt érhetsz el bennünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!